HOL ÉS HOGYAN ÉRDEMES BEFEKTETÉS CÉLÚ LAKÁST VÁSÁROLNI?

hol és hogyan

Bár az elmúlt öt év során átlagosan több mint 2 százalékponttal csökkentek a lakáskiadással elérhető hozamok, még így is sokan tervezik a befektetési célú lakásvásárlást. Az alábbiakban azt néztük meg, a mostani lakásárak mellett érdemes-e még kiadási céllal lakást vásárolni, ha igen, az ország mely területein és milyen konstrukcióban.

Sokáig Budapest volt a lakáskiadás fellegvára, ahol nemcsak a bérleti díjból származó jövedelem miatt, hanem a lakás értékének emelkedése miatt is bőven átlag feletti hozamokra lehetett szert tenni. Az aranyévek viszont mostanra véget értek, így sokkal körültekintőbbnek kell lenni abban a tekintetben, hogy hol és hogyan vegyünk lakást befektetési céllal.

Elérhető hozamok

Befektetési célú lakásvásárlás során kétféle hozammal kell számolni. Egyrészt a kiadásból származó hozam, másrészt a lakás értékének változásából adódó hozam. Az utóbbi években a lakásárak az inflációnál és a jövedelmeknél is magasabb ütemben emelkedtek, sőt a bérleti díjak is csak részben követték a lakások áremelkedését. Ebből adódóan a hozamok valamelyest csökkentek, jelenleg országos átlagban 6 százalék körül állnak.

Új vagy használt lakás?

Országosan mind az új, mind a használt lakások jelentős felértékelődésen vannak túl, de ez nem jelenti azt, hogy a következő években – az eddigieknél sokkal kisebb ütemben – ne emelkedhetnének tovább a lakásárak. Korábban a szakértők 2020 körüli tetőzést vártak a lakásárakban, de az állami támogatások következtében – kibővített csok, babaváró hitel – az áremelkedés akár 2022-ig is kitarthat.

Azt, hogy az új vagy a használt lakások fognak a jövőben jobban felértékelődni nem tudjuk biztosan. De befektetési szempontból a használt lakások mellett szól azok alacsonyabb ára, és ebből adódóan a nagyobb profitmarzs és (ha a szükség úgy hozza) a könnyebb tovább értékesítés is.

Ingatlan vagy más befektetés?

Az nem kérdés, hogy az alacsony kamatkörnyezetben a lakás versenyképes befektetéssé vált, ez volt a 2014-ben indult ingatlanpiaci fellendülés egyik mozgatórugója. A lakáskiadással elérhető hozamok azonban még ma is sokkal magasabbak, mint a banki lekötések kamatai. Noha a nyár elején berobbant szuperállampapír (Magyar Állampapír Plusz) nagy népszerűségnek örvend, de a MÁP+ garantált 5 százalékos hozamához képest azt látjuk, hogy akik nyitottak a befektetési célú lakásvásárlásra, azok magasabb hozamokat érhetnek el. Ha pedig a már említett lakás értéknövekedését is hozzáadjuk, akkor még egyértelműen efelé billen a mérleg.

Ezeket az előnyöket hatványozza meg a Korona Befektetés Program, amely mind a befektetett tőke vonatkozásában, mind a hozam mértékében egyedülálló lehetőséget kínál a befektetők vagy éppen a fiatalok otthonteremtése érdekében.

Ajánlatkérés és részletek: +36 30 625 6183 / www.koronabefektetes.hu

VIP TAGSÁG

Szeretne Ön is elsők között hozzáférni a VIP kínálatunkhoz? Igényei megadásával és regisztrációval további számos előnyhöz is juthat!

VIP regisztráció

"*" a kötelező mezőket jelöli

Hidden
Szerződés

Igényfelmérés és regisztráció

Név*
E-mail-cím*
Hidden
Mely területekről szeretne ajánlatokat kapni?
Mely területekről szeretne ajánlatokat kapni?*
Melyik befektetési konstrukció érdekli a leginkább?
Melyik befektetési konstrukció érdekli a leginkább?*
GDPR*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.